Opvoeden enzo...

Opvoeden enzo...

 

Een aantal weken geleden zat één van onze meiden even niet zo lekker in haar vel. Dit uitte zich in mopperen, negatief zijn en niet kunnen slapen. Het was ook nog eens CITO-tijd, wat de gemoedstoestand niet bevorderde. Het was al een aantal dagen, misschien wel weken gaande. Soms sluipt het een beetje in, herkennen jullie dat? Ook omdat we zelf vaak druk zijn met van alles en nog wat. Tot het moment dat je merkt dat je even niet meer weet hoe je erop moet reageren.

 

Omdat ik zelf ook even niet meer wist hoe ik moest reageren en merkte dat mijn geduld een beetje op raakte, besloot ik het over een andere boeg te gooien. 

We zijn samen aan de eettafel gaan zitten. Ik gaf haar een paar hartjes en stelde een aantal vragen. Dit om te kijken of we haar negatieve spiraal konden doorbreken en konden ombuigen naar positiviteit. 

Ik vroeg haar onder andere, waar ben je goed in? Waar word je blij van? Wat maakt jou uniek? 

 

Uiteindelijk had ze 15 geschreven hartjes (een aantal hiervan zie je op de foto), met alles wat bij haar hoort, voor haar op tafel liggen. Ik vroeg of ze voor wilde lezen wat er stond. Gedurende ons gesprekje zag ik haar blijer worden, er viel een last van haar schouders af. Ze ging de dingen weer door een andere (positievere) bril bekijken. Ze zei trots; “jeetje hoort dit allemaal bij mij?!” Het bedenken, zichtbaar maken en het uitspreken maakte dat ze het gevoel, de spiraal waarin ze zat kon doorbreken. Ze vertelde nadien opgelucht, blij en trots te zijn.

 

Wist je trouwens dat schrijven een therapeutisch hulpmiddel is? Het maakt veel dingen letterlijk zichtbaar. Je brengt wat je in je hoofd hebt of wat op je hart ligt naar buiten.

Bijzonder hoe kinderen hun gevoelens en emoties onder woorden en op papier kunnen brengen. En eigenlijk heel goed weten waar ze goed in zijn, wat hun talent is. Het zou wat mij betreft een vak op school mogen worden…

Tijd, aandacht, een luisterend oor, het kost niks en kan soms veel brengen. 

 

Heb je n.a.v bovenstaande een vraag, of wil je iets delen, mail me gerust... 💕